Lossiemouth Learning Centre

Balfour Beatty engaged Streetspace to deliver a package of works including a bin storage compound and a plant enclosure, constructed using the metroSTOR modular plant screening system, with all timber cladding treated with Norclad Brunnea.

Lossiemouth Learning Centre, a £42m project to replace the ageing premises of Lossiemouth High School, was designed with a large external plant area that includes sprinkler tanks, a hydrant tank, and a gas meter – totalling around 200m2. JM Architects specified that this be enclosed with a 3m high timber clad screen.

In the north of Scotland, such a structure must be carefully designed to meet wind loadings. Streetspace designers produced a fully engineered proposal, with baseplate fixings and a fully modular design which allows rapid installation. The structure includes one internal divider and four sets of double access doors with high quality Locinox locking mechanisms.

All steelwork is hot dip galvanised, and the redwood timber cladding is treated with Norclad Brunnea, a long lasting preservative stain. The project also included a large bin compound and PE storage unit with similar specifications, with the installation of the latter in phase 3 of the project following demolition of the old school buildings.